Cum se scanează o carte
Pentru a accesibiliza o carte tipărită, ea trebuie mai întâi scanată. Pentru aceasta vă recomandăm softul Abbyy Fine Reader, o versiune cât mai nouă.
1.Se pune cartea cu faţa în jos pe scaner şi se apasă suficient de bine pe cotor pentru a nu intra lumină între sticla scanerului şi paginile cărţii.
2.Stabiliţi următorii parametri pentru scanare:
a. Formatul în care se încadrează cartea, A4, B4, A3 etc. La unele scanere există marcaje pe marginea ramei care indică exact formatul minim în care se încadrează cartea.
b. Mod scanare: Gri. Recunoaşterea scrisului este mai bună dacă modul de scanare este în nuanţe de gri. Dacă materialul tipărit este foarte colorat, atunci se preferă modul Color...dar aceste cazuri sunt foarte rare.
c. Rezoluţie: 300 DPI. Rezoluţia optimă pentru recunoaşterea textului este 300DPI. Daca textul conţine şi formule matematice, vă rugăm să folosiţi rezoluţia 400 sau 600 DPI.
d. Contrast, Luminozitate: 0. Este de preferat să lăsaţi parametri Contrast şi Luminozitate pe nivelul 0.
e. Split facing pages (Separă automat paginile): Off (inactiv).Parametrul de separare automată în două pagini a imaginilor scanate trebuie dezactivat. Separarea imaginilor în două pagini se va face manual pentru mai multă siguranţă şi după eliminarea marginilor întunecate care încadrează imaginile.
3.Înainte de a apăsa pe butonul Scanare cartea se va alinia la marginile superioară şi stânga faţă de rama geamului.
4.Nu ridicaţi cartea de pe scaner până când lampa de sub geam nu a trecut de marginea dreaptă a cărţii.
5.Se scanează absolut toate paginile cărţii, iar la sfârşit coperta şi eventual supra coperta şi contracopertele de început şi sfârşit.
6.După ce aţi scanat toată cartea, veţi observa că fiecare imagine are o bandă neagră la stânga şi în partea de jos. Aceste benzi trebuie eliminate din imagine prin taiere. Pentru a face aceasta căutaţi opţiunea Edit page image şi de aici folosiţi funcţia Crop. Aveţi grijă ca această funcţie să nu taie din textul util al pagini, denumit şi oglinda paginii. O dată stabiliţi parametri pentru funcţia Crop, taierea se poate face automat pentru toate paginile. Dacă în câteva foi textul a fost tăiat, acele pagini se vor rescana şi se vor insera în poziţia corectă şi apoi se va face Crop doar pe ele.
7.Tot prin opţiunea Edit page image se ajunge la funcţia Split page care va separa perechile de pagini din fiecare imagine. Şi acest proces este automatizat. Se fixează cu mouse-le linia despărţitoare verticală, la mijlocul imaginii şi se iniţiază funcţia Split pages pentru toate imaginile.
8.Se verifică dacă nu s-au sărit pagini la scanare. Dacă nu lipseşte nici o pagină, diferenţa dintre indexul paginii, afişat de softul de scanare şi numărul tipărit pe pagină, ar trebui să rămână constant.
9.Stabiliţi limba de recunoaştere a textului, în general limba romană, dar adăugaţi şi o a doua limbă dacă textul conţine multe referinţe într-o altă limbă.
10.Se salvează imaginile scanate în formatul pdf cu imaginile la cea mai bună calitate şi fără text. Numele fişierului va fi format din numele autorului şi titlul cartii. Exemplu ionel popescu - Cartea lui popescu.pdf.
11. Se salvează textul recunoscut într-un fisier în format RTF care va avea acelaşi nume cu fişierul pdf creat anterior. De exemplu: ionel popescu - Cartea lui popescu.rtf.
12.Intraţi în pagina Finalizare scanare cărţi şi încărcaţi acolo cele două fişiere.